ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2019

Τα μυστικά της οδού Παλαμίδου


Παλαμήδης δεν μνημονεύεται μόνο στο Ναύπλιο αλλά και σε οδούς και τοπωνύμια άλλων πόλεων. 
Στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης υπάρχει η οδός Παλαμίδου (το πιθανότερο η ονοματοδοσία της να σχετίζεται με τον Παλαμήδη), κοντά στις διάσημες φυλακές του Γεντί Κουλέ. 
Το Γεντί Κουλέ

Η Άνω Πόλη είναι μαγευτική. Μια πόλη φερμένη από άλλη εποχή, με πλακόστρωτα σοκάκια και σκαλάκια, βουκαμβίλιες και γιασεμιά και κάτω όλη η πόλη.
Η οδός Παλαμίδου είναι γνωστή για την πορτάρα της, την κύρια πύλη των τειχών. 
Η Πορτάρα της Παλαμίδου

Ανάλογες κατασκευές υπάρχουν και σε άλλα σημεία της Παλιάς Πόλης της Θεσσαλονίκης, όπως στον Πύργο του Τριγωνίου. Ας μην τις συγχέουμε με την διάσημη Πορτάρα της Νάξου.
Η Πορτάρα στον Πύργο Τριγωνίου

Τα Βυζαντινά Μεσαιωνικά τείχη και φρούρια κυκλώνουν ακόμα και σήμερα ένα μέρος του κέντρου της σύγχρονης Θεσσαλονίκης. 
Η όλη αίσθηση είναι μοναδική! Θα νιώσετε να ταξιδεύετε πίσω στο χρόνο, βαθιά στο παρελθόν της πόλης, καθώς το όλο μέρος περιτριγυρίζεται από ιστορία.
Θέα από τον Πύργο Τριγωνίου

Οι εντυπωσιακές αυτές οχυρωματικές κατασκευές δημιουργήθηκαν με κύριο γνώμονα την προστασία της πόλης από τις εκτεταμένες επιδρομές εχθρικών φυλών και με σκοπό να αντέξουν μακροχρόνιες πολιορκίες, κάτι που σε μεγάλο βαθμό μπόρεσαν να το κάνουν.
Οι αρχικές οχυρώσεις κατασκευάστηκαν αμέσως μετά την ίδρυση της στα τέλη του 4ου αιώνα μΧ, ωστόσο τα υπάρχοντα τείχη δημιουργήθηκαν κατά το 390 μΧ κατά την βασιλεία του αυτοκράτορα Θεοδοσίου. Τα τείχη περικύκλωναν το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλονίκης έως και τον 19ο αιώνα όταν η Οθωμανική διοίκηση αποφάσισε στα πλαίσια ενός εκσυγχρονισμού και αλλαγής των αστικών χαρακτηριστικών της πόλης να κατεδαφίσει ολόκληρο το παραθαλάσσιο τμήμα τους.
Ο πύργος Τριγωνίου

Η οδός Παλαμίδου είναι ένα από τα γραφικά σοκάκια της Άνω Πόλης με την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάνουν την περιοχή τόσο δημοφιλή στον επισκέπτη.


Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back To Top
Copyright © 2019 Αργολικά Νέα. Owned by ΕΝΘΕΣΙΣ