ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2019

Καρτέρι στην Ανδρίτσα: Η πολύνεκρη επίθεση σε τρένο το 1948


Ήταν 11 Ιουνίου του 1948. Και ενώ η Ελλάδα προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της έπειτα από τον πόλεμο, ενώ παράλληλα σπαραζόταν και από τον εμφύλιο, ένα τραγικό περιστατικό ήρθε να συνταράξει την αργολική κοινωνία εκείνης της εποχής.
Η ωτομοτρίς Τριπόλεως - Αθηνών* έπεσε θύμα επίθεσης από αντάρτες στο ύψος της Ανδρίτσας με τραγική κατάληξη 4 νεκρούς και 10 τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και άοπλοι πολίτες. Προφανώς οι αντάρτες θα είχαν βάλει ως στόχο τους στρατιώτες που επέβαιναν στο τρένο, ενώ όλη η επιχείρηση έδειχνε να είναι καλά οργανωμένη. Η γραμμή είχε αρχικά παγιδευτεί με νάρκες στις οποίες προσέκρουσε η προπορευόμενη ατμομηχανή που χρησίμευε ως όχημα ασφαλείας (υποθέτουμε για να προληφθούν ανάλογα φαινόμενα...). Στη συνέχεια οι επιτιθέμενοι έβαλαν με αυτόματα όπλα από τα γύρω υψώματα κατά της αυτοκινητάμαξας και του προπορευόμενου οχήματος. Μάλιστα οι αντάρτες είχαν φροντίσει να κόψουν τα τηλεφωνικά καλώδια Τριπόλεως - Αθηνών ώστε να αποτρέψουν οποιαδήποτε απόπειρα τηλεφωνικής ή τηλεγραφικής επικοινωνίας.
Από τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής δεν προκύπτει κάποιο κίνητρο ληστείας και μάλλον φαίνεται πως επρόκειτο για κάποια πολεμική επιχείρηση στα πλαίσια του ελληνικού εμφυλίου που βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη.
Τελικά η ωτομοτρίς, η οποία είχε υποστεί μικρές ζημιές, έφθασε στο Άργος αργά το βράδυ ρυμουλκούμενη από ατμήλατο και διανυκτέρευσε εκεί για λόγους ασφαλείας. Τα θύματα ήταν κατά κύριο λόγο στρατιώτες και σιδηροδρομικοί υπάλληλοι, ενώ από τα δημοσιεύματα δεν προκύπτει ασφαλώς αν το τρένο εκτός από μέλη του τακτικού στρατού και εργαζόμενους των ΣΠΑΠ, μετέφερε επίσης και αθώους πολίτες που απλά πήγαιναν στη δουλειά τους.    

Το παραπάνω δημοσίευμα της εφημερίδας "ΕΜΠΡΟΣ" πρωτοαναρτήθηκε στην ομάδα Καλονύκτης από τον πρώτο ανιψιό του τραυματισθέντα στην συμπλοκή Γιώργη Σταυρουλάκη**, Στρατή (Stavroulakis Stratis).
Επρόκειτο για ντηζελοκίνητη αυτοκινητάμαξα των ΣΠΑΠ τύπου Linke Hofmanm, κατασκευής 1935, που έκανε το δρομολόγιο Τρίπολη - Αθήνα.
** Ο Γιώργης Σταυρουλάκης ήταν χωροφύλαξ του τανκ ασφαλείας και τραυματίστηκε σοβαρά στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την αμαξοστοιχία των ΣΠΑΠ από τους αντάρτες. Για την μαχητικότητα που επέδειξε κατά την συμπλοκή, τιμήθηκε με πολεμικό σταυρό Γ' Τάξεως, αν και ποτέ δεν έλαβε σύνταξη, ως όφειλε, από το Ελληνικό κράτος για την πράξη του.
Επιμέλεια: Κοσμάς Κορολόγος

Share this:

Δημοσίευση σχολίου

 
Back To Top
Copyright © 2019 Αργολικά Νέα. Owned by ΕΝΘΕΣΙΣ